niedziela, 23 wrzesień 2018 godz. 12:25

log in

 
 
NAUKI PRZYRODNICZE W ŻYWNOŚCI

Cykl bezpłatnych szkoleń dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych jest organizowany przez Marię Aleksandrę Gancarz, konsultantkę w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli w Toruniu od ponad roku. Poprzednie to: Kosmetyka w przedmiotach przyrodniczych, Kryminalistyka w przedmiotach przyrodniczych i Farmakologia w przedmiotach przyrodniczych. Szkolenie Nauki przyrodnicze w żywności odbyło się 16 stycznia 2018 r. Celem spotkań jest popularyzacja nauczania przedmiotów przyrodniczych, pokazanie niezbędności tej wiedzy w życiu codziennym oraz szerokiej gamy jej zastosowania. więcej...

Cykl bezpłatnych szkoleń dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych jest organizowany przez Marię Aleksandrę Gancarz, konsultantkę w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli w Toruniu od ponad roku. Poprzednie to: Kosmetyka w przedmiotach przyrodniczych, Kryminalistyka w przedmiotach przyrodniczych i Farmakologia w przedmiotach przyrodniczych. Szkolenie Nauki przyrodnicze w żywności odbyło się 16 stycznia 2018 r. Celem spotkań jest popularyzacja nauczania przedmiotów przyrodniczych, pokazanie niezbędności tej wiedzy w życiu codziennym oraz szerokiej gamy jej zastosowania. Dr Marzanna Kurzawa – pracownik w Katedrze Chemii Analitycznej i Spektroskopii Stosowanej Wydziału Chemii UMK, autorka publikacji naukowych oraz wystąpień na konferencyjnych z zakresu analizy surowców i produktów spożywczych, poprowadziła pierwszą część spotkania. Interesująco zostały przedstawione zagadnienia: co pomaga a co szkodzi naszemu zdrowiu - najnowsze badania; składniki odżywcze, nieodżywcze i antyodżywcze; dodatki funkcjonalne do żywności; woda w naszym organizmie, co dają filtry? Praktyczne do wykorzystania informacje to m.in. jeżeli oleje to kwasy cis czy trans, a tak obecnie modny błonnik pokarmowy - na co trzeba uważać? Co znajdujemy na etykiecie i czy rzeczywiście E to konserwanty?

W drugiej części wystąpiła Iwona Czyż – Zaleska, mgr pedagogiki - pracownik Wydziału Spraw Administracyjnych UM Toruń, posiada certyfikat Auditora Wewnętrznego Zintegrowanego Systemu zarządzania HACCP i EN ISO 9001:2000. Przedstawiła System i zasady HACCP czyli metody zapewniania bezpieczeństwa żywności oraz sposoby kontroli żywności. Obszary zagrożenia bezpieczeństwa żywności są: mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne, natomiast do źródeł zagrożeń zalicza się m.in.: surowce i przyprawy, glebę i wodę, linie produkcyjne, transport i opakowania. Prawo europejskie jak i polskie określa standardy wymagań i procedury zapewniające jakość żywności. W systemie HACCP ważne jest przewidywanie obszarów oraz źródeł zagrożeń i zapobieganie im.

Dyskusja na zakończenie spotkania pozwoliła wyjaśnić nurtujące słuchaczy wątpliwości.
Nie sposób opisać wszystkich pouczających i ciekawych informacji, dlatego kilka znajduje się na zdjęciach.


Tekst i zdjęcia Maria Aleksandra Gancarz, konsultantka do przedmiotów przyrodniczych.
Czas podziękowań i dobrych życzeń
Nowy dyrektor KPCEN w Toruniu
012137138139
Organem prowadzącym dla Kujawsko-Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli w Toruniu jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.   kontakt
oferta

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Google Analytics. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Copyright (C) 2008-2018 by Administrator <strona@kpcen.pl>